Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Вівторок, 23.04.2024
Головна » 2017 » Січень » 24 » День Соборності України та день пам’яті Героїв Крут
18:35
День Соборності України та день пам’яті Героїв Крут

23 січня у школі пройшов виховний захід, в якому об’єдналися дві історичні події січня, а саме: День Соборності України,який почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли був підписаний відповідний указ Президента України, та день пам’яті Героїв Крут, який відзначається 29  січня ( Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15 /07, підписаний 15-го січня 2007-го року).  Провела захід вчитель історії Кондратюк Наталія Петрівна.

1 сторінку, присвячену подіям 22 січня  - Дню  Соборності України, вона назвала

 «Естафета поколінь: від діда-прадіда»

Наталія Петрівна розповіла учням про те, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Угорщині, Речі Посполитій, згодом Румунії, Чехословаччині. Цей славетний день прийшов 22 січня – День Соборності України. Як з’явилися держави УНР і ЗУНР.                                                                                                 22 січня 1919 року у Києві на площі Святої Софії відбулося урочисте проголошення злуки УНР і ЗУНР. Під час урочистостей представник директорії Федір Швець проголосив довгоочікуваний універсал.

Все, що мріялось віками,

Сповнилось, настало!

«Ще не вмерла Україна» -

Гордо прозвучало.

2 сторінка мала назву   «Нев’янучий вінок пам’яті Героїв Крут»

Після проголошення 22 січня 1918 року Четвертого універсалу про державність України озброєна червона орда посунула на Київ. В останні хвилини перед небезпекою уряд кинув клич до всього українського народу: «Стати зі зброєю в руках на захист українських кордонів». Поруч з вояками Центральної Ради, переважно юнаками Київської військової школи іменгі Б.Хмельницького, стали 300 добровольців січового куреня –студенти, гімназисти, серед яких були просто діти по 14-15 років. Вони не обізнані зі зброєю, ані з військовим мистецтвом, пішли на захист своєї держави, свого рідного народу.

Стогнали Крути і молився вітер,

Цілуючи скривавлені сліди.

Вас мало, діти, вас так мало, діти,

Супроти п’яної московської орди.

В пекучий сніг. Навзнак. Не на коліна.

Заплакав місяць в зоряну блакить

Всі як один… Кріпися, Україно,

Хоч їхня смерть вовік не відболить.

Вони не загинули – вони пішли в безсмертя.

На Аскольдовій могилі

 Поховали їх.

Тридцять учнів-українців

Славних молодих…

В 1931 році українське студентство проголосило день Крут Всеукраїнським святом пам’яті юнаків, які захищали Україну від лютих ворогів.

Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

 

Переглядів: 645 | Додав: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]